Odlingstips Dahlior

Odlingstips Dahlior

Många har hört att det är svårt odla dahlior, men det vill vi påstå att det inte är om man gör på rätt sätt. Du kan odla dahlior både i kruka och på friland och alltså både i trädgård och på balkong. Dahlior är en tämligen anspråkslös knöl och faktiskt lättskött. Dahlior kan dock inte överrvintra i jorden här i vårt svenska klimat och därför måste man gräva upp sina dahliaknölar för att förvara dem frostfritt under vintern och fram tills frostnätterna försvunnit.


Plantering
Innan du planterar dahliaknölarna rekommenderar vi att platsen har grundgödslats. Du skall även gödsla vid själva planteringstilfället och ytterligare ett par gånger under säsongen. I september är det tid för knölarna att avmogna och då skall man inte gödsla. Vårt förstahandsval är kogödsel, men det går även bra med andra vanliga NPK-blandningar. Vanlig planteringjord går utmärkt att plantera i. Var skall man plantera? I sol eller halvskugga. Mest blomning får man i ett soligt läge, men blommorna kan hålla längre om de står lite skuggigare.


Vattning
Vattna dahliorna regelbundet så blommar de extra rikligt. Det är extra viktigt att tänka på vattna regelbundet vattna man odlar dahlior i kruka.


Under säsong
För att förlänga blomningen och förhöja utseendet på dahliaplantan skall du klippa bort överblommade blommor. De lite högre dahliasorterna behöver ofta stöd. Placera en pinne inne vid knölen redan vid planeringen på dessa sorter, då är det lättast.


Kvalitet på knölar
Kontrollera så att knölen är fast och hård. Knölen får inte vara mjuk och svampig men inte heller torr och lätt.


Vinterförvaring

Tänk på att märka knölarna när ni tar in dem för vinterförvaring - det är omöjligt att se vilken sort som är vilken bara på knölen.
Eftersom dahliorna inte är frosttåliga måste man se till att vinterförvara knölarna på ett bra sätt. Knölarna skall förvaras svalt och mörkt, frostfritt är ett måste. Lägg dem i en låda med spån, torv eller strimlat papper.Tänk på att titta till knölarna då och då så att det inte kommer mögel på dem. Det sprids lätt. Odlar du i kruka kan du ställa in hela krukan.


Förodling av dahliaknölar

Blomningen kan skyndas på några veckor om du väcker dahliaknölarna lite tidigare odh förodlar dem. Dessutom klarar de sniglarna bättre om de hunnit komma igång lite innan man sätter ut dem.. April brukar vara en bra tid för att ta fram knölarna och plantera dem i jord. Du kan plantera dem direkt i krukor, men man kan också förgro dem i plastpåsar.


Skadedjur

Tyvärr gillar även sniglar Dahlior.... se till att göra vad du kan för att hålla dem borta!


Tipsa oss och andra odlare

Vill du dela med dig av dina bästa tips och bilder från dina dahlior? Du får gärna skriva på Flora Linneas Facebook sida som besöks av tusentals intresserade trädgårdsmänniskor.