Järnvägaren Grönt Kulturarv

Grönt kulturarv®
269,00 kr
I lager
SKU
1048
  • Köp 3 för 249,00 kr varje och Spara 7%
  • Köp 5 för 229,00 kr varje och Spara 15%

Grönt Kulturarv®-rosor 

Beskrivning från POM:

Järnvägaren är en god representant för Damascena-Gruppen. En av de främsta Damascena-karaktärerna är de talrika, olikstora taggarna, av vilka många är stora, grova och något böjda. Bladen är karaktäristiska och dekorativa med de djupt liggande bladnerverna, sett från bladens ovansida.

En speciell egenskap för 'Järnvägaren' är att den är för gruppen relativt lågvuxen. Den har också rikligt med vackra nypon som sitter kvar länge på plantan.

Blommor ofta 7–8 cm i diameter, löst fyllda med ofta 50–70 kronblad och mot slutet av blommans utveckling blir de skålformade med exponerade ståndare. Blomfärg första varmt rosa, men övergår i en svagt blåtonat rosa nyans. Kronbladens undersida är blåtonat rosa.

Doft medelstark, friskt väldoftande med inslag av citrus och liljekonvalj.

Blomning riklig, från omkring midsommar till mitten av juli i de varmaste delarna av Sverige.

Ska främst odlas som solitär, i mindre sortegna eller sammansatta grupper och bildar också vackra låga häckar. Är för gruppen förhållandevis frisk.

Sol-halvskugga.

Zon 1-4(5).

Bild: Margareta von Rosen

Järnvägaren är en sort som uppmärksammades tidigt under Poms rosinventering. Rosen hittades första gången vid järnvägsvallen i Valla mellan Katrineholm och Flen i Södermanland, på en plats där det tidigare legat en banvaktarstuga. Vid närmare studier av rosen framkom att flera personer med kopplingar till växtplatsen hade arbetat inom Statens Järnvägar. Rosen visade sig senare ha odlats vid ytterligare minst en sörmländsk banvaktarstuga. Rosen från Valla kan spåras till 1920-talet.

'Järnvägaren' har främst påträffats i ett bälte från Värmland i väster via Västmanland till Södermanland och Uppland. Accessionen från fyndplatsen i Värmland, Södra Klässbol i Arvika kommun, kan spåras till ett torp och senare delen av 1800-talet. En påfallande koncentration av fyndplatser finns i Stockholmsområdet. Ett fynd i Byske utanför Skellefteå har sitt ursprung i Norsborg i Botkyrka kommun.

Mer information
Förädlare Grönt kulturarv®
Blomning Engångblommande
År 1930
Zon 7
Höjd 1,2
Bredd 0,8
Färg Rosa
Doft Stark
Rosgrupp Damascenerrosor
Write Your Own Review
Du recenserar:Järnvägaren Grönt Kulturarv
Your Rating