Valdemarsvik Grönt Kulturarv

Grönt kulturarv®
269,00 kr
I lager
SKU
1283
  • Köp 3 för 249,00 kr varje och Spara 7%
  • Köp 5 för 229,00 kr varje och Spara 15%
  • Köp 10 för 198,00 kr varje och Spara 26%

Grönt Kulturarv®-rosor

Valdemarsvik Årets POM-ros 2015

Beskrivning från POM:

Pimpinellrosor med fyllda vita blommor hör till de vanligaste rosorna i svenska trädgårdar, särskilt i områden med kallt klimat såsom småländska höglandet samt Svealand och Norrland. Finlands vita ros, som är en av flera sorter i Spinosissima Plena-Gruppen, är sannolikt den mest spridda rosen i svenska trädgårdar, från zon 1 ända upp till zon 8. I svenska plantskolor saluförs fyra sorter.

I POMs och Balsgårds studie har ett 80-tal insamlingar av fyllda vita pimpinellrosor studerats. Flera nya sorter har identifierats. Av dessa har ‘Valdemarsvik’ valts ut av POM som den vackraste och mest odlingsvärda sorten. Den är i de flesta egenskaper överlägsen de övriga fyllda pimpinellrosorna som finns i handeln. Ett frågetecken finns dock för härdigheten eftersom den ännu inte provodlats på växtplatser i kallt klimat. Därför rekommenderar POM den ännu inte för kallare klimat än zon 5.

’Valdemarsvik’ utmärks av och skiljer sig främst från de övriga sorterna i Spinosissima Plena-Gruppen genom växtsättet, de vackert rosettformade blommorna och den bättre regntåligheten. Sorten kommer bäst till sin rätt när den odlas som solitär. Då kommer de bågböjda grenarnas eleganta form med talrika blommor i girlander bäst till sin rätt.

Mer från POM 

Som namnet anger har sorten påträffats i östgötska Valdemarsvik, där den växer på tre närbelägna växtplatser. Den äldsta kända växtplatsen är en fastighet i bergen på Valdemarsvikens nordöstra sida. Redan 1728 nämns platsen som ”Vinterbygget” i kyrkböckerna. Runt sekelskiftet 1700/1800 byggs den lilla stuga, vid vars ena knut rosen växer idag. Det är inte känt när rosen planterades på växtplatsen, men när en större fastighet uppfördes alldeles intill, år 1919, hade rosen med största sannolikhet vuxit vid ”Vinterbygget” en längre tid. På ett fotografi från 1930-talet har busken samma storlek som den alltjämt har idag. POM har också funnit ‘Valdemarsvik’ på halländska Vargaslätten.

Mer information
Förädlare Grönt kulturarv®
Blomning Engångblommande
Zon 5
Höjd 1,7
Bredd 1,5
Färg Vit
Doft Stark
Rosgrupp Pimpinellifoliarosor
Write Your Own Review
Du recenserar:Valdemarsvik Grönt Kulturarv
Your Rating
Vi hittade andra produkter du kanske gillar!