Engelska Rosor - Austinrosor

Engelska Rosor är en ganska ny grupp av rosor - den första i gruppen var ‘Constance Spry’ som introducerades 1961 av David Austin. Genom att korsa gammaldags rosor med moderna tehybrider och floribundarosor, har rosor med all den charm och doft som finns hos de gammaldags rosorna kunnat kombineras med ett brett spektrum av färger och återblommande egenskaper från de moderna rosorna. Med stor skicklighet och under lång tid har Austin lyckats kombinera många olika sorters rosor och därmed egenskaper. Detta är förklaringen till den stora variations-rikedomen som vi i dag kan se hos de Engelska Rosorna. Det gäller inte bara färg, form och doft hos blommorna, utan även bladverk och växtsätt.

 

Gemensamt för alla Engelska Rosor är dock, att de har en stor charm och en speciell mjukhet - även om blommorna ibland har en väldig färgintensitet går de alltid alldeles utmärkt att kombinera med andra färger. Därför går de lätt att samplantera med andra rosor och perenner i rabatten. Att de dessutom finns i alla storlekar och därför kan placeras både längst fram och baktill i rabatten ökar användbarheten ännu mera. Engelska Rosor är nog de mest doftande av alla rosor. De doftar inte bara starkt, de har även här en stor variationsrikedom. De kan dofta som gammaldags rosor, terosor och damascenerrosor eller t ex påminna om mysk, körvel, anis, citrus, sauterne sommarbär eller stenfrukter. Engelska rosor är kända för att remontera (återblomma) hela sommaren. På vårt okuleringsfält i Helsingborg där vi odlar våra Engelska Rosor, kan vi plocka blommor från tidigt i maj till sent i september! Denna rika blomning ställer dock stora krav på rosen och den bör därför gödslas frikostigt. Lite kompost eller välbrunnen häst- eller kogödsel på våren, följt av en ny omgång efter den första blomningen och den kommer rikligen belöna er i form av ymnig blomning säsongen ut.

 

Vi odlar våra rosor i Helsingborg på härdiga grundstammar av Rosa canina och Rosa multiflora, vilka är väl anpassade till det svenska klimatet. Vi har fått licens, den enda i Sverige, för okulering (förökning) av Engelska Rosor.  Vi rekommenderar att Engelska Rosor planteras i grupper på tre eller fler av samma sort. Om man planterar rosorna så, kommer de att växa ihop till ett tätt buskage som blommar hela säsongen och bilda ett färgrikt blickfång i trädgården. I en mindre trädgård kan, å andra sidan, en enda Engelsk Ros skapa motsvarande effekt.

 

De flesta Engelska rosorna passar dessutom utmärkt att odla i en urna eller kruka, tänk bara på att den inte är för grund (minst 35-40 cm). Plantera i rosjord och lägg lecakulor i botten.

 

Klicka här för att titta på våra Austinrosor.

Austinrosor, alfabetiskt:

Logga för Austinrosor