Engelska / Austinrosor

David Austin - Engelska rosor


Engelska rosor och Austinrosor

Engelska rosor är en synonym för Austinrosor efter David Austin som 1963 introducerade Constance Spry, följt av Chianti 1967 och Shropshire Lass 1968. Dessa första rosor var engångblommande. Sedan dess har han infört över 200 sorter. Flora Linnea odlar David Austinrosor på licens som enda Svenska plantskola! Vi har över 100 Austinrosor i vårt sortiment, odlade på härdiga grundstammar (Rosa canina och Rosa multiflora) för att klara det svenska klimatet.

David Austin föddes 1926 på gården där han nu bor. Han är son till en bonde och började i jordbruket innan han startade egen verksamhet som trädgårdsmästare i början av 1960-talet. Från tidig ålder har han varit intresserad av trädgårdsskötsel men först senare började han med växtförädling. På 1940-talet gav George Bunyards bok om gamla rosor honom idén att korsa gamla rosor med moderna rosor. Hans mål är att skapa nya rosor i stil med gamla rosor, vilket kombinerar den unika charm och doft, som gamla rosor har, med den breda färgskala och återblommande egenskaper vi finner hos moderna rosor.

Vill du läsa mer om David Austin och Austinrosor klicka här.

Rutnät Lista

Minskande ordning

1-8 of 109

Sida:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. A Shropshire Lad Austinrosor

  En stor, kraftigt växande ros som med fördel placeras längre bak i rabatten. Den är besläktad med ’Leander’, en ros som klarar sig mycket bra i Sverige och från vilken den ärvt sitt kraftiga, friska växtsätt och stora, glänsande bladverk. Blommorna har en ljust persikofärgad nyans med en aning skålformad rosettform. En pålitlig ros som klarar olika slags jordmåner och ljusförhållanden. Den har en utsökt, fruktig doft av teroskaraktär. Kan användas som lägre klätterros i södra delen av Sverige.

  Läs mer
 2. Abraham Darby Auscot Austinrosor

  Bildar en fin, välformad buskros. Redan tidigt på sommaren ger den stora, tättfyllda blommor i olika färgnyanser från gult, aprikos och rosa. Den är rikligt remonterande under hela säsongen. Bladverket är glänsande och modernt till utseendet. Den har en rik, fruktig doft med en ovanlig och angenäm friskhet. Uppkallad efter en engelsk 1800-tals bruksägare, uppfinnare och tillika en av grundarna av den industriella revolutionen.

  Läs mer
 3. Alan Titchmarsh

  En vacker ros av sann gammaldags roskaraktär som faktiskt kan jämföras med en av Redoute's målningar 'Rose du Bengale ".
  Blommorna börjar som rundade knoppar och öppnas gradvis men samtidigt behåller den sin runda form. Kronbladen böjer sig på ett mycket vackert sätt. Färgen är en behaglig nyans av djup rosa. Blomman har en läcker, mjukt och varmt gammaldags rosdoft.

  Detta är en härdig och frisk sort med svagt välvda grenar, som vid mognad, utgör en attraktiv, rundad buske liknande  'Golden Celebration'. Om rosen beskärs lätt kommer det att växa ganska högt och vara lämplig i bakgrunden av en rabatt. Beskuren hårdare blir den av medellängd och kan placeras närmare framsidan av rabatten.

  Läs mer
 4. Anne Boleyn DAR

  En exceptionellt rikblommande ros med ganska kort, brett växtsätt. Blommorna har en fin rosettform med en mjuk, varm rosa färg. Rikligt blommande i stora klasar. Den har ett ljusgrönt, glänsande bladverk. Helhetsintrycket är en ros med en angenäm friskhet. Lätt doft av anis och körvel. Uppkallad efter Drottning Anne Boleyn av England (1505-1536), Henrik VIII:s andra gemål och mor till Elizabeth I.

  David Austin rekommenderar plantering i grupper om 3 eller 5 rosor.

  Läs mer
 5. Benjamin Britten, Ausencart (Austinrosor)

  BENJAMIN BRITTEN
  (Ausencart, David Austin 2001).

  En ovanlig färg bland Engelska Rosor – en vacker röd färg med inslag av orange som ibland slår över till nästan karminfärgad. Väldigt vacker att kombinera med aprikosfärgade, orangefärgade och röda rosor. Den har djupt skålformade blommor som sedan går över i en öppen rosettform. Den fruktiga doften är mycket stark och karakteriseras av en tilltalande smultrondoft med inslag av ett gott, lagrat dessertvin och Anjoupäron. Uppkallad efter den berömda engelske dirigenten och musikern Sir Benjamin Britten

  Läs mer
 6. Austinrosen Boscobel hos Flora Linnea

  Boscobel (Auscouisin)

  David Austin, Storbritannien 2012

  Boscobel har vackert formade blommor i en ganska kraftig laxrosa färg. Knopparna är till en början röda och skiftar sedan till en vacker kopparnyans. När blomman slår ut bildar den en perfekt formad klassisk rosett. De många små kronbladen är av varierande nyanser och denna blanding ger en mycket behaglig effekt. Doften är förtjusande, tydliga drag av myrra och hagtorn med inslag av fläder, päron och mandel.

  Växtsättet är upprätt och den bildar en medelstor buske kring metern, med mörkgrönt, glänsande bladverk. Robust och frisk.

  David Austin rekommenderar plantering i grupper om 3 eller 5 rosor.

   

  Läs mer
 7. Brother Cadfael, Ausglobe (Austinrosor)

  Mycket stora, klotformade, klarrosa blommor som påminner om pioner. Trots detta är de inte klumpiga utan bladverket, växtsättet och blommorna står i god proportion till varandra. Remonterande blommor kan vara aningen mindre än de första. Doften är synnerligen stark med gammaldags roskaraktär, ganska lik de gamla bourbonrosorna. Uppkallad efter författaren Ellis Peters medeltidsmunk, örtkännare och detektiv, som löser mordgåtor.

  David Austin rekommenderar plantering i grupper om 3 eller 5 rosor.

  Läs mer
 8. Flora Linnea ros Cariad

  En stor, luftig buske med läckra, grå-gröna blad. Blommorna, som hålls uppe av tunna stjälkar, är mjukt rosa och halvfyllda. När den öppnar sig ger den en nästan Camellia-liknande blomning som är mycket tilltalande. Tidigt på säsongen är doften är myrra med en touch av te på knoppen. I ett senare skede blir doften mer en kryddig mysk med inslag av apelsinskal och mandel. En idealisk trädgårdbuske som kommer att blanda sig naturligt med andra växter i  rabatten. Den har utmärkt motståndskraft mot sjukdomar.

  Namnet "Cariad" är walesiska för kärlek.

  Läs mer

Rutnät Lista

Minskande ordning

1-8 of 109

Sida:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5